شمشيربازي در ايران
ورزش شمشيربازي براي نخستين بار توسط ميرمهدي ورزنده در ايران معرفي و در دارالمعلمين ورزش تدريس شد. سپس در مدرسه نظام آن زمان آموزش و بتدریج گسترش یافت. در سال 1328 سه نفر از جوانان ايراني كه براي تحصيل به اروپا رفته بودند با ورزش شمشيربازي آشنا شدند و پس از بازگشت به ايران، كوشش فراواني در گسترش هر چه بيشتر اين ورزش به عمل آوردند. آقایان مهندس ابتهاج، مهندس نیر نوری و دکتر بصیر پایه گزاران اولیه شمشیربازی در ایران هستند. در همین سال فدراسيون شمشيربازي ايران را تاسيس و مهندس ابتهاج به عنوان اولین رئیس فدراسیون شمشیربازی معرفی گردید.
در سال 1329 فدراسیون آندره ماراتزي ايتاليایی را براي آموزش شمشيربازي به ايران دعوت کرد. ماراتزي با وجود آن كه حدود 70 سال سن داشت اما تلاش و كوشش بسياري در پایه ریزی مکتب کلاسیک شمشیربازی در ایران نمود.
در سال 1330 با استفاده از تجربیات مرحوم دکتر بصیر طرح توسعه و گسترش آغاز گردید و قهرمانان بنامی همچون آقایان مهندس هوشمند الماسی، امیر مهماندوست و تراب پزشکی به جامعه شمشیربازی معرفی گردیدند.
در سال 1325 مربي ديگري از ايتاليا به نام آنیلو پاساريلو ایتالیایی به ايران آمد و به مدت 10 سال در آموزش شمشيربازان ايراني و آشنا كردن آنها با شيوههاي پيشرفته اين ورزش پرداخت. اما در آن زمان مكان مشخصي براي تمرين شمشيربازان وجود نداشت و زيرزمين خاكي يك ساختمان در خيابان- فلسطين كنوني - در تهران كه محل باشگاه ايران بود، مورد استفاده دوستداران شمشيربازي قرار ميگرفت.
مهندس هوشمند الماسی که از شاگردان مکتب آندره ماراتزی بود، به منظور تکمیل دانش شمشیربازی خود به ایتالیا اعزام گردید و به مدت طولانی از آموزه های مربیان برجسته ایتالیا بهره گرفت. ایشان پس از مراجعت به ایران کمک شایانی به ارتقاء سطح کمی و کیفی شمشیربازی کشور نمود.
در سال 1345 مسابقات جهانی جوانان برای اولین بار در ايران و در تالار ورزشي تازه تاسيس هفتتير - واقع در ضلع شمالي پارك شهر تهران - برگزار شد. این مسابقات جهش قابل توجهی در شمشیربازی ایران به وجود آورد. در اين مسابقات، رئيس فدراسيون بينالمللي شمشيربازي حضور يافت وبا كمك او 3 شمشيرباز برجسته ايران (شاپور زرنگار، بيژن زرنگار و عباس افضلي) براي گذراندن دوره عالي مربيگري، عازم فرانسه شدند و در موسسه ملي ورزش فرانسه LINS به فرا گرفتن اصول و فنون پيشرفته اين ورزش پرداختند. اين3 نفر پس از بازگشت به عنوان مربيان تيم ملي مشغول به كار شدند.
در سال 1346 تیمسار مهندس هوشمند الماسی به عنوان رئیس فدراسیون منصوب گردید. از این تاریخ با بهره گیری از مربیان بین المللی داخلی و خارجی فعالیت گسترده ای به عمل آمد. در سال 1347 سالن ويژهاي براي ورزش شمشيربازي در قسمت شمالي ورزشگاه امجديه بنا گرديد و به اين ترتيب شمشيربازي در ايران شكل فعال تری به خود گرفت. در نتيجه گسترش و توجه بيشتر به شمشيربازي که با استخدام دو مربی بنام اتحاد جماهیر شوروی آن زمان (آقایان پیچکوف و تولاکوف) که با وارد نمودن انبوهی از وسایل و تجهیزات مدرن شمشیربازی همراه بود، تيم ملي مردان و زنان ايران در بازيهاي آسيايي تهران 1974 به مقام قهرماني رسید. ایران توانست 16 مدال طلا، 3 مدال نقره و 7 مدال برنز در انفرادی و تیمی به دست آورد و با شایستگی قهرمان آسیا شود. از افتخارات این دوره احراز پست ریاست کنفدراسیون شمشیربازی آسیا توسط تیمسار الماسی بود که تا چند سال بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز در اختیار ایران بود.
از قهرمانان صاحب نام شمشیربازی ایران آن زمان میتوان به آقایان احمد اکبری، اصغر پاشاپور ، پرویز الماسی، کیومرث طلوعی در رشته فلوره، پیروز آدمیت، سرژیک آسادوریان ، اسفندیار زرنگار، ایرج دستگردی و علی بدر در رشته اپه، حمید فتحی، منوچهر شفاهی، احمد اسکندرپور، اسماعیل پاشاپور در رشته سابر و خانمها گیتی محبان، مهوش شفاهی، مریم آچاک، ژیلا الماسی و مریم شریعتزاده در رشته فلوره بانوان، اشاره کرد.
شمشیربازی در جمهوری اسلامی ایران
پس از پیروزی انقلاب اسلامی فدراسیون شمشیربازی بصورت شورایی و به ریاست مرتضی خانمحمدی اداره می شد تا این که در اواخر سال 1359 با تصميم سازمان تربيت بدني ايران فعاليت شمشيربازی متوقف شد و اين وقفه 10 سال به طول انجاميد. سپس از سال 1368 شمشیربازی دوباره فعالیت های خود را از سر گرفت. در دوره جدید فعالیت فدراسیون شمشیربازی به ترتیب آقایان علی رحیمی، سید امیر حسینی، مهدی محمدزاده و دکتر فضل الله باقراده به عنوان رئیس انتخاب شدند.
در دوره مهندس علی رحیمی (1373- 1369) خوابگاه فدراسیون احداث گردید و شمشیربازی دوره احیای مجدد خود را از سر گرفت. اولین تیم شمشیربازی پس از بازگشایی مجدد به بازی های آسیایی پکن اعزام گردید و در اسلحه سابر در جایگاه سوم آسیا قرار گرفتند.
در دوره سید امیر حسینی (1377-1373) فعالیت های قابل توجهی در زمینه گسترش و توسعه این رشته برداشته شد از جمله: برگزاری مسابقات بین المللی دهه فجر - کاپ های ستارخان، خزر، نقش جهان – اولین دوره مسابقات شمشیربازی کلاس A جهانی در سال 1375 در تهران – مسابقات قهرمانی مردان آسیا (جام ذوالفقار) و مسابقات شمشیربازی غرب آسیا در سال 1376- برگزاری اولین آزمون داوری بین المللی در ایران – دعوت از آقای یوری پیچکوف ریاست وقت فدراسیون شمشیربازی روسیه و استاد بین المللی رشته سابر جهت برگزاری کلاس توجیهی مربیگری، مدیریت و برنامه ریزی شمشیربازی مدرن در سال 1377 – اعزام عباسعلی فاریابی به دوره مربیگری بین المللی دانشگاه تربیت بدنی بوداپست مجارستان در سال 1375 و پرویز حق اندیش به دوره مربیگری فرانسه در سال1376. پس از انتخاب سید امیر حسینی به عنوان دبیر کل کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران ایشان جای خود را به مهدی محمدزاده دادند.
در دوره مهدی محمدزاده (1382- 1377) بین المللی کردن فدراسیون شمشیربازی آغاز گردید و هم زمان با کسب کرسی نایب رئیسی آسیا توسط رئیس وقت مسابقات جام جهانی که در اواخر دوره سید امیر حسینی به جای مسابقات دهه فجر برگزار گردید، رشد وسیعی پیدا کرد و فینال های آن در اماکن تاریخی و باستانی بصورت جشنواره برگزار گردید که انعکاس جهانی داشت. این مسابقات در تخت جمشید، چهل ستون، آرامگاه فردوسی، میدان آزادی، ال گلی و نقش جهان برگزار گردید. در این دوره آقای رنه راک ریاست فدراسیون جهانی شمشیربازی وقت دو بار به ایران سفر کرد. این مسابقات در رده جوانان در یزد نیز برگزار گردید و تا حال حاضر نیز ادامه دارد. یکی از رویدادهای مهم این دوره برگزاری دو آزمون بین المللی شمشیربازی در شیراز و تبریز بود و داوران متعددی جهت شرکت در آزمون های بین المللی سایر کشور ها اعزام شدند. برگزاری اولین دوره بین المللی مربیگری شمشیربازی (school Masters) در سال 1381، راه اندازی کنفدراسیون شمشیربازی غرب آسیا به مرکزیت ایران و اعزام امید فرهی و محمدرضا یاقوتی به دوره مربیگری بین المللی دانشگاه تربیت بدنی بوداپست مجارستان نیز از دست آوردهای این دوره بود.
پس از مهدی محمدزاده دکتر فضل الله باقرزاده به سمت ریاست فدراسیون شمشیربازی انتخاب گردید. ایشان نیز در انتخابات کنفدراسیون آسیا پست نایب رئیسی را احراز نمود. کسب چندین پست آسیایی و جهانی و اعزام پیمان فخری به دوره مربیگری بین المللی دانشگاه تربیت بدنی بوداپست مجارستان از نکات قابل توجه این دوره می باشد.
قهرمانان مطرح پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی
محمد شیخ الاسلام، رشید خالقی، عباس شیخ الاسلام، پیمان فخری، پاشا پاشاپور، امیر مهیمن رحیمی، علیرضا سیف زاده، رضا خالقی، علیرضا طاهرخانی، آرش شیخ حسینی، شهرام معصومی، هادی محمدزاده، سهیل خاوندی، رفیع صفت کار و احسان محمدزاده در رشته سابر، حمیدرضا توتونچی، مهدی زنگنه، ساسان مهماندوست، بابک مهماندوست، سیامک فیض عسگری، قدرت رضایی، مرتضی شفیعی، فرهاد رضایی، و شادروان محسن توکلی در رشته اپه، مجید قلی پور، محمد میرمحمدی، کیوان جوانشیر، محمد میرزائی، سیروس فیض عسگری، البرز حیدری، حمید ویسی، علیرضا کهریزی، داوود علیوردی، امید فرهی، امیرحسین شبکه ساز، وحید پاسافر و بابک کزلان طوسی در رشته فلوره.
|
امتیاز مطلب : 12
|
تعداد امتیازدهندگان : 3
|
مجموع امتیاز : 3